Freddie Mercury och Queen

Queen var under slutet av 1900-talet ett av världens största och mest betydelsefulla rockband. Efter att ha bildats 1970 dröjde det bara några år innan genombrottsalbumet fick lysande kritik av brittiska musikrecensenter men lite mindre uppmärksamhet av publiken. Det dröjde dock bara till 1975 innan bandet släppte den klassiska skivan A Night at the Opera där låten Bohemian Rhapsody var inkluderad. Från den dagen har Queen varit ett av historiens viktigaste rockband och Freddy Mercurys röst betraktas än idag som en av världens bästa. Med 18 förstaplatser på både album- och singellistan hittar du bandet i Rock and Roll Hall of Fame sedan 2001.

Experimentell rock med genomslag

Det som gjorde Legendariska Queen så speciellt under alla år var just deras mångsidighet och den oerhört skickliga sångaren Freddie Mercury. Från ballader till arenarock, fasetter till bas kunde Mercury bära fram bandet världen över med en charm som var svår att motstå. De första skivorna innehöll experimentella låtar som vaudeville-hiten Killer Queen, den rasande hårdrockslåten Stone Cold Crazy och eposet The March of the Black Queen som helt saknar refräng. Tre av de fyra första plattorna är idag fortfarande rankade som några av världens bästa skivor. Mega-hiten Bohemian Rhapsody ligger idag trea på listan över världens bäst säljande låtar genom alla tider, föregången av Elton John’s Candle in the Wind och Band Aid’s Do They Know It’s Christmas?

Fortsatte ända till slutet

1988 började media sprida rapporter om att Mercury var allvarligt sjuk, och ryktet sade AIDS. Ända fram till sin död förnekade sångaren ryktena och bandet fortsatte att göra skivor även om Mercurys fysiska styrka började ge med sig. Skivorna The Miracle och Innuendo blev de sista som släpptes innan Freddie Mercury gick bort i november 1991. Låten The Show Must Go On blev en symbol för den sista tiden med Queen och enligt de andra bandmedlemmarna bad Mercury hela tiden om mer musik att sjunga och veknade inte en tum på rösten. Efter hans död släpptes Made in Heaven där de sista inspelningarna ställdes samman i låtar som Heaven for Everyone och Mother Love.

 

Related Posts

_

mts_newsonline