Vad är symfonirock?

 

Symfonirock är ett begrepp som då och då nämns i olika sammanhang. Det tycks inte finnas någon enhetlig definition för vad som bör räknas in i symfonirocken, men det finns några aspekter som utmärkande för genren. Eftersom symfonirocken ofta räknas in under kategorin progressiv rock har symfonirocken som bärande idé att den ska vara annorlunda jämfört med mainstream-musik. Det innebär att det finns inslag som på något sätt avviker från den gängse idén om hur en pop- eller rocklåt är uppbyggd. Dessa låtar brukar annars vara komponerade efter ungefär samma mall, men symfonirocken försöker utmana det.

drummer playing isolated over black background

En del av det är låtens struktur. Det är standard att varva vers med refräng för att skapa en lättigenkännlig låt som sedan kan spridas snabbt till nya lyssnare. Många hitlåtar blir just hits för att de följer samma struktur och därmed är lätta att tycka om även vid en första lyssning. Symfonirocken ställer sig delvis emot det och väljer istället att vara mer oförutsägbar i sin strukturella utformning. Därför kan en låt som gjorts av en symfonirockgrupp ofta vara uppbyggd utan vers och refräng i den traditionella mallen. Det gör att symfonirock kan vara lite svårare att ta till sig vid en första lyssning.

Det som skiljer symfonirock från annan typ av progressiv rock är att den är särskilt influerad av klassisk musik. Det hörs på namnet att symfonirocken gillar de storslagna idéerna – och det märks också i ljudet. Ofta inkluderas mäktiga symfonier i bakgrunden eller så är det instrument som traditionellt används i klassisk musik som finns med i låten. Därför gillar symfonirockband att använda sig av stråkar som skapar ett speciellt sound och gör att det blir en upplevelse att ta till sig musiken.

Om det finns tillgång till en orkester är symfonirock en optimal genre för livemusik. Då krävs det skickliga musiker som lyckas få ihop alla olika delar till en enhet som är tilltalande för lyssnaren. Det är desto lättare att mixa ihop de olika instrumenten på en skiva och på så sätt skapa ett enhetligt ljud. Så arbetar många band för att få fram det där mäktiga ljudet som symfonirocken representerar.

Related Posts

_

mts_newsonline