Viktiga band inom symfonirocken

 

Symfonirocken har haft sina företrädare ända sedan 1960-talet. Det var under det efterföljande årtiondet, 1970-talet, som symfonirocken verkligen växte till att bli den världsomspännande genre som det är idag. För att nå dithän har det krävts världskända band som har kunnat sprida musiken till nya lyssnare. Genom att använda duktiga artister som har skapat musik som klassificerats som symfonirock har det blivit en alltmer populär kategori. Här är några band som har haft ett finger med i spelet när det gäller att marknadsföra symfonirocken världen över och sett till att de har fått en viktig plats i musikhistorien.

1200px-Ekseption5Bandet som många omedelbart förknippar med symfonirock är Ekseption. Det var ett holländskt band som gjorde coverversioner av många klassiska musikstycken. Skillnaden mellan Ekseption och en vanlig symfoniorkester var dock att de valde att göra det med en rockbetonad framställning av musiken. Huvudpersonen i gruppen hette Rein van der Broek och han hade utbildats på en klassisk musikskola. Han kände sig därför tillräckligt bekväm med att framföra klassiska musikstycken samtidigt som han och de andra i Ekseption gjorde vissa förändringar för att göra det till rockmusik. Det betydde att bandet var den första riktigt stora symfonirocksgruppen.

Därefter har det funnits många efterföljare. Många av dem kom från de brittiska öarna som alltid har varit stora inom symfonirocken. Genesis är ett exempel på ett band som ägnade sig åt symfonirock. Deras musik har alltid rört sig över breda genremässiga områden – med pop, rock och mycket annat i repertoaren – men inom symfonirocken har de stått för flera viktiga bidrag till genren. Med sångaren Phil Collins i spetsen har de blivit ett av de mest kommersiellt framgångsrika symfonirocksbanden, något som inte alltid är självklart i genren. Collins har också blivit känd för sin estetik där han ofta använder kostym herr.

Det största bandet som kan sägas spelas symfonirock har ändå alltid varit Queen. Under den karismatiske sångaren Freddie Mercurys levnadstid var Queen ett av de mest framgångsrika banden i världen och de blev kända på alla kontinenter. Några av deras främsta låtar, som Bohemian Rhapsody, lever kvar med regelbundna spelningar på radio liksom fortsatt goda försäljningsframgångar och de är ett bra exempel på symfonirockens främsta företrädare.

Related Posts

_

mts_newsonline